PC vs SAN

Mi a különbség a két lemez között?

Mindkettő fajta műanyagot szívesen használják ugyanazon típusú termékek elkészítésére, például élelmiszerek vagy italok tárolására alkalmas hordozókhoz, mivel mindkettő költséghatékony, és könnyen hőformázható.

Nem untatunk a különféle kémiai összetevők hosszas taglalásával, inkább egy gyors áttekintést adunk ahhoz, hogy megfelelően tudj dönteni közöttük. Mindkét anyagnak megvan a maga erőssége és gyengesége, mind feldolgozás, mind megjelenés és tartósság szempontjából, lássuk, mikor melyiket érdemes használnunk.

A különbség a PC és a SAN között – tartósság

Amennyiben a tartósságot vizsgáljuk, elmondhatjuk, hogy mindkét anyag meglehetősen strapabíró. A SAN valamivel nagyobb ellenállást mutat a különféle kémiai szerekkel szemben, például a különféle tisztítószerek esetén (egy Eastman Kodak által vezetett tanulmány szerint a PC italtartókon 100 mosogatógépes mosás után már látszott némi kopás, a SAN-ból készült termékeken csak 1000 mosás után).

Ezzel szemben a polikarbonát ellenállóbb az ütésekkel szemben, mint a SAN lemez (mindezt természetesen a késztermék design-ja is befolyásolja).

Amennyiben a külső megjelenést nézzük, azt mondhatjuk, hogy a polikarbonát „tisztább” anyag, mint a SAN, ugyanis ez utóbbinál olykor előfordul, hogy kékes, esetleg sárgás színezete van. Természetesen ez is függ a feldolgozás típusától, valamint az alapanyag minőségétől is.

Ha élelmiszeripari célokra használjuk fel az anyagokat, fontos tudni, hogy a polikarbonát nem BPA -mentes (a BPA – Bisphenol A – az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag. Csomagoló anyagokat, műanyag edényeket készítenek belőle. A BPA-nak a szervezetre gyakorolt hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik), így ha fontos ez a szempont, SAN-t válasszunk.

 

Nézzünk egy példát – tárolók gyártása

Amennyiben nagy mennyiségben szeretnél legyártani, például különféle élelmiszeripari tárolókat, érdemes a SAN lemezt választani. Ennek oka, hogy nagyobb ellenállást mutat a kémiai szerekkel szemben (jobban fogja bírni az állandó tisztítást), ezentúl BPA-t sem tartalmaz.

Viszont ha fontos az, hogy az elkészített terméknek szép, még fényesebb és tisztább megjelenése legyen, akkor érdemes inkább polikarbonátot választanunk. Emellett, ahogy jeleztük, a polikarbonát valamivel ellenálóbb az ütésekkel szemben, így mindenképpen érdemes átgondolnunk azt, hogy mi a végső célunk az elkészítendő termékkel.

Amennyibe szívesen megtudnál még többet a két anyagról, vedd fel velünk a kapcsolatot!