Minden, amit érdemes tudnod a PET-G-ről és a 3D nyomtatásról

A PET-G egy széleskörben használt, thermoformázható anyag, amelyet 3D nyomtatás esetén szívesen hasonlítanak a PLA-hoz, erősségben pedig az ABS-hez. Egy amorf anyagról beszélünk, amely 100%-ban újrahasznosítható. A legtöbben a PET-et ismerik, mint műanyag, a PET-G pedig ennek a glycol tartalmú változata.

A PET-et leginkább műanyag csomagolások, mint például palackok alapanyagaként ismerik, és az 1990′-es évektől használják őket, a PVC kiváltására. Emellett szintetikus anyagként, ruhák elkészítéséhez is alkalmazzák. Nagyfokú ellenállással, valamint átlátszósággal rendelkezik, azonban 3D nyomtatás során nem viselkedik olyan kifogástalanul, mint a PET-G.

Miért?

A PET-G egy úgynevezett „copolymer”, amely ötvözi a PET és a glycol tulajdonságait. A PET-G ellenállóbb minden szempontból, mint a sima PET, és vonatkozik ez a hőre való ellenállásra is. Emellett, az is fontos szempont, hogy étellel is érintkezhet az anyag.

Ha 3D nyomtatásról beszélünk, fontos megjegyeznünk, hogy a PET-G extruziós hőmérséklete 220 és 260 Celsius fok között van, és a tálcát nem érdemes 80 Celsiusnal melegebbre felhevítenünk. A nyomtatási sebesség ideálisan 40-60 mm/sec.

A PET-G-t gyakran karbon szálakkal erősítik meg, amely fokozza az anyag merevségét. Vannak olyan PET-G-k is, amelyeket aramid-szálakkal készítenek, ezzel csökkentve az anyag törékeny megjelenését, valamint növelve a merevségét.

Amennyiben a PLA-val hasonlítjuk össze, valamivel drágább az anyag, de nincs lényeges különbség addig, amíg pl. nem karbon szálas verziót használunk.

Szívesen megtudnál még többet az anyaggal kapcsolatban? Akkor kattints ide bővebb információért!