Hogyan használható a 3D nyomtató fröccsöntés során?

A Stratasys’s Objet tevékenysége egy olyan technológia kidolgozása felé mutat, amely ötvözi a 3D nyomtató gyorsaságát, valamint a hagyományos fröccsöntési eljárás biztonságát – mindezt egy olyan, 3D nyomtatásra alkalmas anyag kifejlesztésével, amely ellenáll a hagyományos olvadt polimerek hőjének. Ez lehetővé teszi több százas, vagy akár több ezres fröccsöntés futtatását is, köszönhetően a 3D-s nyomtatott formáknak.

A gyors lefutású fröccsöntés során ezzel a módszerrel helyettesítővé válhat a költséges, acélból készült forma. Ezt a technológiát már Magyarországon is használták arra, hogy fröccsöntéshez különböző formák prototípusait elkészítsék vele.

Dr. Kovács József Gábort, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét, valamint a Műszaki Műanyag Laboratóriumának vezetőjét kérték fel arra, hogy tervezzen egy olyan, általános célokra megfelelő ventilátort, amely képes csökkentett zajszint mellett fokozott hűtést biztosítani. A ventilátornak át kellett mennie különböző biztonsági teszteken, működtették extrém hőmérsékleten, magas forgási sebességen is.

Dr. Kovács József Gábornak és csapatának olyan anyagból kellett volna elkészítenie a fröccsöntött prototípusokat, amely megegyezik a már kész termék anyagával – ám ezek elkészítéséhez nem rendelkeztek elegendő anyagi forrással. Ekkor próbálták ki a Stratasys Objet350 ConnexTM 3D nyomtatóját, amelyet a ventilátor, valamint a fröccsöntő szerszámok prototípusainak elkészítéséhez is használtak.

Három ventilátor mintához használták a 3D nyomtatót, amelynek segítségével a prototípusok már pár óra múlva alkalmasak voltak arra, hogy egy motor tengelyére helyezzék őket, tesztelés miatt. Ezt követően kiválasztották a legjobban teljesítő ventilátor modellt a fejlesztés következő lépcsőjéhez.

A következő két napban a fejlesztők 3 részes fröccsöntő forma tervezését és nyomtatását végezték, Digital ABS anyagból (ez a standard ABS műanyagot helyettesíti). A formát ezután betették egy 70 tonnás Arburg Allrounder fröccsöntő gépbe, és különböző ventillátorokat készítettek polioximetélinből. Az így gyártott mintadarabok nemcsak megfeleltek a kötelező biztonsági teszteknek, hanem 20%-al növelték a ventillátorok hűtési képességét, miközben az ezen teljesítményhez kapcsolódó zajszintet 7dB fokozatra csökkentették.

Dr. Kovács Gábor és csapata szerint ez a megoldás nemcsak minőségben, hanem árban is időben is kedvező megoldást nyújtott.

Forrás:

http://www.europeanplasticsnews.com/subscriber/headlines2.html?cat=1&id=4314