Habosított műanyagok – mit érdemes tudnod róluk?

A habosított műanyagok gyakorlatilag bármely polimerből előállíthatóak. Hogy pontosan melyik fajtából is gyártják őket, nagy mértékben függ attól, hogy milyen tulajdonságokkal kell az anyagnak rendelkeznie, valamint, hogy milyen költségből akarjuk előállítani.

A leggyakrabban előállított polimer habok poliuretán, polisztirén, PVC, vagy polietilén alapúak, valamint olyan összetevőket is tartalmaznak, mint természetes gumi, szilikon vagy ABS.

A polimer fajtája meghatározza azt is, hogy végső soron az anyag merev, puha vagy rugalmas lesz-e.

A kész hablemez sűrűsége és sejt struktúrája is függ a választott polimertől.

A sűrűsége lehet magas, közepes vagy alacsony: a magas sűrűség 0.5 g/cm³ és 1 g/cm³ között van, a közepes 0.1 g/cm³ és 0.5 g/cm³ , az alacsony kisebb, mint 0.1 g/cm³.

Az alacsony sűrűségűeket általában szigetelésekhez használják, a közepeset csomagolások elkészítéséhez, valamint az építőiparban, a magasat sokszor a hagyományos műanyagok kiváltására, ahol fontos a könnyű súly és a nagyfokú ellenállás.

Ha az anyag sejtszerkezetéről beszélünk, a legáltalánosabban nyílt és zárt szerkezeteket különböztetünk meg. A zárt rendszerűben a sejtek általában nem kapcsolódnak össze, míg a nyíltban igen. Az utóbbiak rugalmasabbak ezért, mint a zárt rendszerűek.

Az egyik leggyakrabban használt habosított műanyag a habosított PVC, amely rugalmas és merev is lehet, a hozzáadott adalékanyagoktól függően. Általában olyan esetekben használják őket, ahol a gazdaságosság fontos szempont.

A PVC-t általában organikus nitrogén összetevőkkel habosítják, úgy, mint DAB vagy AIBN.

A habosított PVC is lehet nyitott vagy zárt sejtszerkezetű. A nyitottat szigeteléshez, valamint falak, padlók bevonására használják, a zártat például mentőmellények és bóják elkészítéséhez.

Szívesen megtudna róla többet is egy személyes tájékoztató keretén belül? Vegye fel velünk a kapcsolatot az info@valio-plastics.com email címen keresztül, és  lehetőséget biztosítunk rá.