Egyre népszerűbb az újrahasznosított műanyag

Az újrahasznosított műanyagok népszerűsége egyre növekszik, amit kiváló minőségüknek, valamint különböző kampányoknak és előírásoknak köszönhetnek. Egy új tanulmány szerint az újrahasznosítás piaci értéke 2025-re több, mint 30 milliárd dollár lesz.

A PET és HDPE kiemelten fontos az újrahasznosított műanyagok piacán
A polietilén-tereftalát (PET) és a nagy sűrűségű gyanta polietilén típusú műanyagok az újrahasznosított műanyagok 2/3-át teszik ki, a jövőben pedig még többet. A polietilén-tereftalát népszerűségét legfőképpen alacsony ára és változatos felhasználása eredményezte. A HDPE műgyanta úgyszintén népszerű: margarinos dobozokban, bevásárlószatyrokban és tisztítószeres palackokban egyaránt megtalálható.

A csomagolóipar nagy mennyiségű újrahasznosított műanyagot igényel
Nemsokára a csomagolóipar lesz az újrahasznosított műanyagoknak a legnagyobb felhasználója. A nagy igénynek oka elsősorban az, hogy a csomagolóipar termeli a legnagyobb műanyag hulladék mennyiséget, amit aztán újrahasznosítanak, hogy PET palackot, ruhát és szőnyeget gyártsanak belőle. A csomagolóipar összetett éves növekedése előreláthatólag 4.8%-os lesz a jövőben. Sok cég, például a Nestlé és Coca Cola újrahasznosított műanyagokat kezdtek el felhasználni csomagolásra és megígérték, hogy több újrahasznosított műanyagot fognak felhasználni, mint újonnan gyártottat.

Régiók
Számítások szerint az ázsiai régió lesz nagyrészben felelős az újrahasznosított műanyagok felhasználásának növekedéséért. Ázsiában az újrahasznosított műanyagokat leginkább az építőiparban és csomagolóiparban használják fel. Kínában a nyersanyagok kevésbé elérhetők, ezért több újrahasznosított műanyagra van szükségük.

Az újrahasznosított műanyagok egyre nagyobb népszerűsége a csomagoló- és a textiliparban felgyorsítja az újrahasznosítás elterjedését. Az építő- és autóipar is fellendült az utóbbi időkben,  időben, aminek köszönhetően a biztonságos műanyagok iránti igény is megnövekedett, ami támogatja az újrahasznosított műanyagok egyre nagyobb mennyiségű felhasználását.

Összefoglalva, a fejlődő iparágaknak köszönhetően egyre elterjedtebb az újrahasznosított műanyagok felhasználása.

Számodra is fontos kérdés a műanyag-hulladék megfelelő kezelése? Akkor figyelj, mert a nálunk vásárolt extrudált és öntött plexi, valamint a tömör és üregkamrás polikarbonát hulladékát visszavesszük Tőled. Bővebb infóért kattints ide.