Tudtad? A legfontosabb tények az akrilról

Az akril először “Plexiglass” néven tűnt fel a piacon, és a második világháború alatt kezdték tömeges mennyiségben használni. Gyakorlatilag az egyik legnépszerűbb műanyag, számos márkanév alatt ismerhető világszerte: Lucite, Perspex vagy Crystallite, nálunk ValioGlass vagy ValioCast.

Apró, láncszerűen kapcsolódó molekulákból épül fel, amelyek polimereket alkotnak. A polimereket un.  polimerizáció útján állítják elő, és alkotó elemei külön-külön egészen más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint együttesen. Talán a legjobb hasonlat az, ha elképzeljük, hogy összerakunk üveget, rezet, és egyéb alapanyagokat egy dobozba, azt jól összerázzuk, majd mikor egy óra múlva visszajövünk megnézni az eredményt, egy színes, kiválóan működő televíziót találunk.

Az akril három fő formában érhető el: síklemez, hosszúkás formák – mint csövek és rudak -, valamint öntvényekhez használt alapanyagként.

Az akril lemez számos szempontból kiváló választás, rengeteg felhasználási célra alkalmazható. Kültéren és beltéren egyaránt megállja a helyét, rugalmas, és ellenálló a csapadékkal, valamint a kültéri magas hőmérséklettel és napsugárzással szemben is. Súlya 50%-al könnyebb, mint az üvegé, az erőssége pedig kimagasló. Gyártástól függően  akár 17-szer is ellenállóbb lehet, mint az üveg, törés esetén pedig nagy darabokra esik szét, nem pedig kis szilánkokra.

Többek között ezen tulajdonsága miatt is használják előszeretettel kültéri reklámok alapanyagaként.

 

Átlátszósága olyan tiszta, mint az optikai célokra használt üvegé. Fényáteresztése 92%, ezzel gyakorlatilag a legjobb fényáteresztési képességű anyag. Mind a víztiszta, mind pedig a színes plexi alkalmas marásra, forgácsolásra, gyakorlatilag ugyanolyan módon feldolgozható, mint a fa vagy a könnyű fémek.

Emellett nagy előnye, hogy hő hatására könnyedén formázható – az extrudált plexi 150 Celsius fok fölött, azt öntött pedig 160 Celsius fölött.  Ezzel szemben az üveg formálásához 1000 Celsius fölött hőmérséklet szükséges.

Alkalmas fröccsöntésre is, granulátumokból, hő segítségével számos alakzatba formázható.Sokféle vastagságban elérhető, ami miatt szintén előnyben részesítik.

Ha környezetvédelmi szempontból vizsgáljuk, elmondhatjuk, hogy újrahasznosítható; a nagyobb, megmaradt darabok újra formázhatóak egyéb késztermékekké, amennyiben nincsen rajtuk semmi jelentős sérülés, valamint granulátumként is ismételten felhasználható.

Szívesen megtudnál még többet az anyagról? Akkor kattints ide.