Termoformázás vs fröccsöntés – hogyan válasszunk?

Amint tudjuk, mindkettő eljárás egy-egy műanyag formázási lehetőség, azonban sokaknak nem világos az, hogy mi a pontos különbség a kettő között, és melyik esetben melyiket érdemes választanunk?

A thermoformázás során egy két dimenziós, merev, hőre lágyuló műanyag lemezt melegítünk fel és vákuumot és/vagy nyomást használunk fel ahhoz, hogy a lemezből egy háromdimenziós formát kaphassunk.

A thermoformázás egy un. egyoldali folyamat, ami azt jelenti, hogy a lemeznek csupán az egyik oldalát tudjuk formázni, a végső alakzatot biztosító szerszám segítségével. Ebből következik, hogy a kész tárgyunk vastagsága főleg a komponens rész designjától függ. A thermoformázást általánosságban évente 250 – 3000 db. mennyiségű műanyag termék gyártásához használjuk: alacsonyabb előállítási költséget, gyorsabb gyártási és tervezési folyamatot biztosít elsősorban olyan termékek gyártásához, amelyek valamilyen színnel és textúrával rendelkeznek.

A fröccsöntés segítségével elsősorban műanyag alkatrészeket állítunk elő, hasonló végfelhasználási területekre, mint vákuumformázás esetébenn. Itt azonban nem műanyag lemezt, hanem granulátumokat olvasztunk meg és fröccsöntünk alakzatba, így az előbb említett egyoldali megmunkálási folyamattal szemben itt másfajta megmunkálásról beszélünk.

Egy fröccsöntött terméknek magasabbak az előállítási költségei, azonban ha óriási mennyiségű darabszámról beszélnük, a költségek kiegyenlítődnek. Emellett, bonyolultabb alakzatok előállításához is inkább a fröccsöntést ajánljuk: a fröccsöntött termékek esetében nagyobb lehetőségünk van a termék falvastagságának variálására is.

Íme néhány összehasonlító példa a kétféle eljárásra vonatkozóan:

Termék gyártási ciklusa

Ha a szerszámkészítési és az azt követő gyártási időt hasonlítjuk össze, a vákuumformázásnál arra az eredményre jutunk, hogy a szerszámkészítési idő (bonyolultságtól és kapacitástól függően) általában 0-8 hétig terjedhet, és az első gyártási periódus az ezt követő két héten belül le is zárul. Fröccsöntés esetében általában 12-16 hétre számolunk rá + 4 hét gyártási időt. Így a thermoformázást érdemes választanunk akkor, amikor az idő fontos tényező számunkra.

Szerszámkészítés költségének összehasonlítása

Az elkészítendő műanyag alkatrész nagysága is egy fontos szempont a szerszámkészítés költségének meghatározásakor. Ahogy növekszik az elkészítendő műanyag alkatrész mérete, úgy nő a különbség a thermoformázáshoz vagy fröccsöntéshez használandó szerszám előállítási költségében. Egy 127 x 152 cm-es alkatrész előállításánál a fröccsöntéshez használt szerszám előállítási költsége majdnem háromszorosa a vákuumformázáshoz használt szerszám előállítási költségének. Ezért ahogy növekszik az alkatrész mérete, a thermoformázás úgy válik egyre gazdaságosabbá.

Gyártási mennyiség és költséghatékonyság

Amennyiben nagyobb méretű, és kisebb mennyiségű alkatrészeket szeretnénk gyártani, akkor a thermoformázást érdemes választanunk. Mint láthattuk, a thermoformázáshoz használandó szerszám előállítási költsége alacsonyabb,  azonban ha évente több 1000 darabszámú, kisebb méretű termék előállításáról beszélnük, a fröccsöntött alkatrész /darabszám alapján meghatározott költsége hosszút távon alacsonyabb lesz.

Már csak a megfelelő alapanyag hiányzik ahhoz, hogy elkészítsd termékedet? Nézz szét műanyag lemez kínálatunkban!

Amennyiben bármi kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot.