PVC és Polisztirol – mikor melyiket használjuk?

Bizonyára sokat hallottál már erről a két anyagról, sőt, valószínűleg használtad is őket munkád során. De azt tudod, hogy mik a fő különbségek a két anyag között, és mikor melyiket érdemes választani? Lássuk!

A két anyag tulajdonságai

Polivinil-klorid (PVC)

A PVC, másnéven a polivinil klorid, egy hőre lágyuló műanyag, amely 47%-ban klórból és 43%-ban szénből áll. Mechanikai tulajdonságait tekintve nagyon erős és kemény, a kémiai anyagokkal szemben pedig nagy ellenállást mutat. Azonban alacsony a hőmérséklet toleranciája, ami azt jelenti, hogy 140°C fok fellett elkezd lebomlani, 160°C fok felett pedig olvadásnak indul, hacsak nem vetik alá plusz klórozási eljárásnak.

A fentiek mellett ellenálló a különféle környezeti hatásokkal és kopással szemben, ami ideálissá teszi hosszú élettartamra tervezett termékek elkészítéséhez. Előállítása viszonylag olcsó, maga az anyag könnyen megmunkálható, ezért sokféle területen használják. Az ellenálló tulajdonsága miatt azonban nehezen bomlik le, ami miatt a PVC vita tárgyát képezi a környezetvédők körében. De mivel tartós és hosszú életű, ezért nincs szükség a belőle készült termék folyamatos újragyártására.

Polisztirol

A polisztirol, egy alapból átlátszó, hőre lágyuló anyag, ami általában merev hablemez formában kapható. A polisztirolt leggyakrabban fogyasztási cikkekhez használják fel és ezen kívül különösen fontos a különféle csomagolások elkészítéséhez.

A polisztirolból készült termékek a PVC-vel ellentétben azonban rövid távra vannak tervezve, ami azt jelenti, hogy gyorsan ki is dobják őket. Semleges tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem reagál jól sem a savas, sem a lúgos oldószerekre és emiatt a tulajdonsága miatt lassan bomlik le, így nincs jó hatással a környezetre. Azonban mára ez is vita tárgyát képezi, mivel kutatók megfigyelték, hogy a közönséges lisztbogarak képesek megemészteni a polisztirol habot mindenféle károsodás nélkül. Az anyag újrahasznosítható, azonban az újrahasznosítási költségek magasak, ezért nem gyakori.

Felhasználásuk

Mivel a PVC ellenálló a kémiai anyagokkal szemben, ezért gyakran használják szennyvízcsatornákhoz, tetőkhöz, ablakokhoz, padlókhoz, stb. A hőt nehezen viseli, azonban a benne lévő klórnak köszönhetően a tűznek ellenál, nem gyúlékony. Színezhető, de általában fehér, vagy szürke színben kapható.

A polisztirolhab jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran használják épületeknél hőszigetelő anyagként. Ezen kívül elterjedt a használata olyan épület részeknél amik nincsenek terhelés alatt, mint például díszítő oszlopoknál. A polisztirol nagyfokú ütésállósággal rendelkezik, ezért csomagolásnak is gyakran használják. A PVC-vel ellentétben azonban gyúlékony, ezért elzárt helyen kell tartani.

A polisztirol az egyik leggyakrabban használt műanyag, termelése évente több millió tonna. A fenitek mellett általában védő csomagolásokhoz használják még, DVD és CD tokokhoz, üvegekhez, fedelekhez, eldobható evőeszközökhöz és sok más olyan tárgyhoz, amelynek elkészítéséhez merev műanyagra van szükség.

Szeretnél többet is megtudni az anyagokról? Vedd fel a kapcsolatot velünk!