PMMA, üveg, polikarbonát

A PMMA, másnéven polimetil-metakrilát a szintetikus polimerek tudományos megnevezése, azonban a hétköznapok során sokkal gyakrabban találkozhatunk az akril vagy plexi megnevezéssel. Általában, ha szóba kerül, egy átlátszó, könnyű súllyal rendelkező anyagra gondolunk. Kiváló fényáteresztése miatt előszeretettel használják számos területen, az átlátszótól a színes verziókig, sokféle formában és textúrával. 1983-ban egy francia vegyész fedezte fel, de ipari mennyiségű felhasználása csak később terjedt el, amikor Otto Rohm plexiként a piacra dobta.

A PMMA olvadási hőmérséklete 320 F, a sűrűsége pedit 1.17-1.20 g/cm3- Nagyfokú ellenállással rendelkezik a karcolásokkal szemben, megfelelően alkalmas hangszigetelésre, így térelválasztóként is helytáll. Amennyiben az üveghez hasonlítjuk, strapabírásában mindenképpen erősebb annál, ugyanis kevésbé törékeny anyag. Ezért van az, hogy sokszor használják ablakok, vagy felhőkarcolók üvegezéséhez, valamint display-k és egyéb reklámjelzések alapanyagaként.

Kültéri használatra alkalmas, nem korrodálódik, valamint az UV sugárzásnak is ellenáll. Emellett a környezetre sem jelent veszélyt, mivel újrahasznosítható és BPA mentes.

Az előállítása az úgynevezett polimerizáció folyamatán keresztül történik, amikor is a metil-metakrilátot egy öntvénybe helyezik egy katalizátorral együtt, amelynek a folyamat gyorsításában van szerepe. Számtalan alakzatba formázható, úgy, mint például lemez vagy gyanta.

Könnyen hozzákapcsolható egyéb alapanyagú tárgyakhoz, thermoformázható, lézervágható, polírozható, tehát valóban számos felhasználási célra alkalmas.

Leginkább az építészetben használják térekválasztóként, vagy „üvegként”. Ennek oka, hogy ahogyan már említettük, hogy 50%-al könnyebb és 90-92%-al átlátszóbb, mint az üveg, tartósabb, és emellett költségkímélőbb is. Emellett a karcolásokkal szemben is sokkal ellenállóbb.

A másik anyag, amellyel gyakran összehasonlítják, az a polikarbonát, amelyet extrúziós eljárás során állítanak elő. A polikarbonát még ellenállóbb, mint az akril, nem gyulladékony, valamint ellenáll a kémiai szereknek. Akkor használják az akril helyett, amikor az ütésállóságnak kiemelkedő szerepe van – csakúgy, mint a PET-G-t.

Azonban, a PMMA átlátszóbb és fényesebb, mint a polikarbonát, így inkább ott használják, ahol az esztétikum is fontos szerepet játszik.

Szeretnél még többet megtudni a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!