PET-G vagy polikarbonát?

Az egyik leggyakrabban használt alapanyag – akár az építészetet nézzük, akár a reklám ipart – kétségtelenül az átlátszó műanyag lemez, amely számtalan felhasználási célra alkalmazható. Ezek közül az egyik legnépszerűbbek a PET-G és a polikarbonát, amelyek megfelelő optikai tulajdonságokkal, valamint merevséggel rendelkeznek.

A polikarbonát egy rendkívül erős anyag, amely hihetetlen strapa bírással rendelkezik, úgy, hogy közben mindenféle esztétikai előnyét megtartja. 200-szor erősebb, mint az üveg, gyakorlatilag törhetetlen. Ezért használják általában biztonsági berendezések üvegezéséhez, hajók vagy gyári gépek bizonyos tartozékainak alapanyagaként.

Rendkívül sokoldalú anyag, amely thermoformázható, vágható, marható, és ragasztható. Azonban tudnunk kell róla, hogy nem a legköltséghatékonyabb alapanyag, amely opcióra ott a PET-G.

 

A PET-G – amely a PET glikolt tartalmazó verziója – körülbelül a polikarbonát erősségének 70%-átéri el, azonban így is messze kimagasló a strapa bírása, ha összehasonlítjuk az üveggel, vagy akár az akrillal. Kiválóan alkalmas melegen hajlításra, valamint ragasztásra és 3D nyomtatásra is. A méretre vágott PET-G-t gyakran alkalmazzuk különféle védőburkolatok készítéséhez, de az üveget is gyakran helyettesítik vele, amennyiben annál erősebb anyagra van szükség.

 

Mindkét lemez tehát rendkívül erős – erősebb mint az akril -, alkalmas kültéri és beltéri felhasználásra is, garantált, hogy hosszú távon is megállják a helyüket. A fő különbség a kettő között az árban, valamint abban keresendő, hogy milyen mértékű ellenállásra van szükségünk az adott felhasználási célnál.

Tudj meg többet a két anyagról és vedd fel velünk a kapcsolatot!