Öntött plexi vs extrudált plexi

Mi a két anyag közötti fő különbség?

A plexit alapvetően kétféle verzióban gyártják, öntött és extrudált. A két eljárás közötti különbség adja meg a két anyag közötti eltérést, lássuk, mit is jelent ez pontosan?

Az öntött plexi gyártása során MMA (metil metakrilát monomert) folyadékot pumpálnak két üveglemez közé. Ezt az öntvényt/monomert aztán meleg vízbe merítik, amelynek köszönhetően a polimerizáció folyamata végbemegy. Az eredmény egy merev PMMA (polimetil metakriliát) lemez lesz, amely minden irányba ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik.  A hétköznapokban akrilként is ismert lemezt sokféle néven árusítják, nálunk ValioCast.

A fenti eljárással ellentétben az extrudált plexit úgy készítik, hogy PMMA granulátumokat különböző adalékokkal keverik, felmelegítik egy extrúziós tartályba – a tartályban keletkező folyamatos nyomás következtében a hőmérséklet addig emelkedik, amíg a granulátumok olvadt masszává nem válnak. A masszát aztán két szerszám között átpréselik. Az olvadt massza, ahogy elhagyja a szerszám pofákat, gyakorlatilag lemezt képez. Ezt a lemezt aztán lehűtik, és a hűtési technológia függvényében lehet fényes/sima felületű.
Az extrudált plexi (nálunk ValioGlass Xt) heterogén, aminek tulajdonságai változhatnak az extrúzió irányától függően. Ezt extrudálási iránynak nevezzük. Ez az irány befolyásolja a hőtágulást. Az öntött plexit általában jobb minőségűnek tartják, mint az extrudáltat, habár ezek az anyagok teljesen különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

Kémiai ellenállás: az öntött plexinek magasabb az ellenállása ugyanazon oldószerekkel szemben.

Lézer vágás: amikor extrudált plexit vágunk lézerrel, a lemez széle perepedezhet, és az extrúziós iránytól függően nem mindegy, hogyan végezzük a vágást. Az öntött plexi esetében kevésbé szükséges az ilyen részletekre figyelnünk.

Hajlítás/hőformázás: Egy extrudált plexi lemez esetében nem mindegy a hajlítás iránya,  ez az öntött plexire azonban nem igaz.  Az öntött plexit nehezebb melegen hajlítani és hőformázni.

Vastagság: az öntött plexi lemezeknél nagyobb lehet az eltérés vastagságban. Egy 3mm-es öntött plexi lemeznél +/- 15%-os eltéréssel is számolhatunk, míg egy extrudált plexi lemeznél csupán +/- 5% különbség fordulhat elő. A magas tolerancia az öntött plexi lapoknál gyakran meglepetésként éri a feldolgozókat és emiatt néha hibák is keletkezhetnek.

Lánggal való polírozás: az öntött akrilt nehezebb lánggal polírozni

Színek: az öntött plexit sokféle különböző színben és vastagságban gyártják. A színválaszték limitáltabb az extrudált plexinél. Ha különleges színt szeretnénk rendelni, akkor a legtöbb esetben az öntött plexivel oldható meg.

Feszültség: az extrudált plexiben van felületi feszültség.

Bizonytalan abban, melyik lemezre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!