Műanyagok ragasztása 1.

A műanyagok ragasztása általánosságban nagyon sokféle lehet. A laikusok tapasztalata, hogy a műanyagok ragasztása meglehetősen kis arányban sikerül csak. Ennek oka, a leggyakrabban alkalmazott tömeg-műanyag, a PE ragasztásának nehézsége.

Bár tegyük hozzá, hogy napjainkban már ilyen célra is taIMG_9982lálni a piacon terméket, de a ragasztási szilárdság nem vethető össze más, jól ragasztható műanyagokéval.

Csak úgy, mint bármely más anyag ragasztásakor, a műanyagoknál is oda kell figyelni a kötés geometriai kialakítására, a ragasztóanyag kiválasztására, az anyag megfelelő előkészítésére, mind felületi, mind feszültségmentességi szempontból.

Továbbá az esetek nagy része speciálisnak mondható, amikor elengedhetetlen, hogy prioritásban az első helyen a design álljon. Ekkor válik a ragasztás olyan feladattá, mely megoldásához valódi tapasztalatra, szaktudásra van szükség.

Hogy néhány érdekes részletet is megemlítsünk, szót ejtünk az előbb felsoroltak közül a felületek fontosságáról.

Három fajta ragasztást tudunk e szempontból megkülönböztetni.

A leggyakrabban a felületeket nem alakítják át, így legyen az sima, texturált, vagy szatén-jellegű, a ragasztást elvégzik. Ez esetben a kötés hatékonysága felület texturáltságának mértékével együtt csökken. Ez legjobb esetben szorítóerő alkalmazásával javítható, de az más geometriai elváltozásokhoz is vezethet. Mindenesetre pl. oldószeres ragasztás esetében a pontszerű kötésmagok kialakulása mellett elpárolgott oldószer-zárványok képződnek, melyek a kötés belső feszültségét növelik, s ezzel együtt  a törés lehetőségét.

Más esetekben odafigyelnek a felületek előkészítésére, és vagy polírozott, vagy csiszolt felületek között hozzák létre a kötést. Itt már jóval nagyobb esélye van, hogy megfelelő kötés alakul ki, de felhívjuk a figyelmet, hogy mikro-és makrogeometria szoros összhangban áll egymással, mint ahogy a ragasztó típusával is.

Összességében elmondható, hogy vagy polírozott, vagy csiszolt felületre van szükség, de ezt teljesen az egyedi termék/alkalmazás szabja meg.Ugyanis a ragasztó fajtáján kívül a kötésben lévő élek hossza, alakja a láthatóság fontossága, is számít annak eldöntésénél, hogy milyen felületet kell alkalmaznunk.

Cikkünk következő részében további információkat kaphatnak a geometriai kialakítás fontosságáról,a ragasztás és a belső feszültség kapcsolatáról, valamint a PMMA ragasztásának lehetőségeiről.

 Reméljük, hogy ha problémájuk merül fel, bizalommal fordulnak majd e szakterületen is hozzánk!

Szatunaplex Kft.

Nézze meg műanyag ragasztó kínálatunkat a biztosan tartós tapadásért, kérdés esetén keressen minket a garantáltan jó választásért!