Műanyag kihívás 2020!

Mit is jelent ez, és mit tehetsz Te magad személyesen?

Amíg a műanyag újrahasznosítás segít a szennyeződés mennyiségének csökkentésében, azt már mindannyian tudjuk, hogy erre a procedúrára elég korlátozottak a lehetőségek. Már csak ha arra gondolunk, hogy milyen mennyiségű víz és energia kell egy-egy ilyen folyamat végrehajtásához, arra juthatunk, mennyivel egyszerűbb egyszer-használatos műanyagokat előállítanunk és használnunk.

Azonban, ahogy azt már számtalanszor hangsúlyoztuk, a szemétként eldobott, és tengerekben, óceánokban felhalmozódott műanyagnak több 1000 év kell ahhoz, hogy lebomoljon, plusz ezen idő alatt számtalan mérgező anyagot is kibocsát a természetbe.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a műanyag-szennyeződés világszintű krízist idézett elő, amelynek megoldását nem halogathatjuk tovább. A 2020-as Műanyag kihívást 3 szervezet hívta életre: PFA, BFA és PlasticsEurope, és nemcsak egyéneket, hanem magasabb szintű szervezeti egységeket is megszólít.

Az általuk meghatározott előírások betartása apróságnak tűnhet, azonban mégis nagy jelentőséggel bír, még az egyének szintjén is. És, hogy mik ezek? Pár egyszerű lépés, amelyhez Te magad is könnyedén csatlakozhatsz!

Kerüld a műanyag szívószálak használatát! Ezek a termékek ugyanis a legtöbbször egyszer-használatos műanyagból készültek,

Ne használj műanyag palackos vizet! Vagy, ha igen, használd fel többször is, és ne dobd el az első használat után.

Használj saját, lehetőleg műanyag mentes szatyrot bevásárláshoz! Ugyanis több, mint 7 billió tonna mennyiségű műanyag zacskó hulladék keletkezik évente világszerte.

Vigyél újratölthető termoszt, ha elvitelre kéred a kávédat! Bár a legtöbb helyen az eldobható poharak alapanyaga papír, ezek is tartalmaznak polietilént, amely szintén egyfajta műanyag. És habár ezek a poharak nagyrészt újra-hasznosíthatóak, sokszor nincs meg a technológia ezen feltétel biztosításához.

Vegyél olyan plasztikai termékeket, amelyek nem tartalmaznak műanyagot! Te magad is meg lennél lepve, ha tudnád, hogy a mindennapos kozmetikai terméket mennyi műanyagot tartalmaznak, így mindenképpen érdemes utána járnod, pontosan mit is használsz.

Használj műanyag éthordó helyett üveget!

Ez a 2020-as kihívás mindannyiunk számára könnyedén teljesíthető, és hihetetlen nagy hatással lehet a környezetünkre, ha Te is odafigyelsz ezen szabályok betartására. Csatlakozol hozzánk? 😉