Mit jelent az, ha a ragasztó alacsony vagy magas viszkozitású?

A viszkozitás az adott folyadék folyékonyságának mértékét jelzi, amelyet befolyásolhat a hőmérséklet, nyomás és koncentráció is. Pl. a víznek kisebb a viszkozitása, mert folyékonyabb, míg a méznek magasabb, mivel az kevésbé folyékony. A viszkozitás befolyásolja a felületre felvihető rétegvastagságot, esetlegesen a hígító mennyiségét, valamint, a felhasználás területét.

Értelemszerűen, az alacsonyabb viszkozitású – vagy más néven kapilláris – ragasztó folyékonyabb, és ezeket elsősorban polírozatlan, vágott élek ragasztásához ajánljuk.

Alacsonyabb viszkozitású, azaz folyékonyabb ragasztók adagolására szemcseppentőt, vagy az adagolásra kifejezetten megfelelő fecskendő használatát ajánljuk. Ez utóbbi esetben a fecskendőhöz nagyobb méretű tűt válasszunk, és akkor töltsük újra, amikor a feltöltött anyag 1/3 része kifogyott.

A magas viszkozitású ragasztó sűrűbb anyagot takar. Az ilyen ragasztót nagyobb felületek összeillesztéséhez használjuk. Sűrűbb, nagyobb viszkozitású ragasztók adagolására használhatunk hengert vagy ecsetet is, amennyiben azonban precízebb munkát kell végeznünk, érdemes megfelelő adagoló fecskendőt beszereznünk.

Ez utóbbi esetben a fecskendőhöz nagyobb méretű tűt válasszunk.

Természetesen a megfelelő módszer kiválasztása során több szempontot is figyelembe vehetünk az anyagok tulajdonságai mellett. Például, hogy milyen szilárdsági és élettartam igényeknek kell a kötésnek megfelelnie, a termék milyen környezetben kerül felhasználásra.

Bővebb információért vegye fel velünk a kapcsolatot, valamint honlapunkon tájékozódhat a nálunk

elérhető műanyag ragasztók típusairól.