Milyen pályázatok jönnek még idén?

Jelenleg továbbra is két eszközbeszerzés pályázatból (GINOP-121-részletek itt, és GINOP-122-részletek itt) és egy külföldi piacon való megjelenést támogató pályázatból (GINOP-131-részletek itt) igényelhető támogatás.

Folyamatosan dolgozzuk fel a hozzánk beérkező igényeket. Igyekszünk rendszeresen hírleveleinkben is praktikus ötleteket megosztani azzal kapcsolatban, hogyan érdemes gondolkodni a teljesen új pályázati feltételekkel kapcsolatban. Közben folyamatosan alakul a további pályázatok megjelenésének menetrendje. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mire lehet számítani még idén és a jövő év elején.

Jövő évre csúszó pályázatok

Közép-Magyarországi régióban idén már szinte biztosan nem jelenik meg vállalkozások számára elérhető támogatási lehetőség. Információink szerint előfordulhat az is, hogy a nagyon kevés rendelkezésre álló forrásból Budapestre nem is jut támogatás. Ezt az uniós támogatási rendszerben lévő torzítást továbbra is hazai forrásokból lehetne helyre billenteni – kérdés, hogy megvan-e rá a politikai szándék és a szükséges pénz.

Egyre valószínűbb, hogy közel 0%-os kamattal lehet majd hitel jellegű támogatásokhoz jutni. Ezeket a hiteleket leggyakrabban vissza nem (!) térítendő támogatással kombináltan lehet majd igényelni. Ezeknek a hiteleknek a kihelyezésére első lépésként egy külön intézményrendszer létrehozására vagy már működő pénzintézetek kiválasztására van szükség. Mivel ez a munka még el sem indult, így a vállalatirányítási és egyéb informatikai jellegű beruházásokat, informatikai vállalkozások fejlődését, bizonyos fajta innovációt és egy újabb eszközbeszerzést támogató pályázatok csak jövőre lesznek elérhetőek.

Idén megjelenő támogatások

Épületek energiahatékonyságát önállóan és megújuló energiával kombinálva, azaz kétféle pályázat megjelenése várható valamikor július és szeptember között. Az előzetes tervek szerint 6-6 milliárdos keret áll majd rendelkezésre, ami megítélésünk szerint nagyon kevés ahhoz, hogy ezt a pályázatot is 2 évig folyamatosan nyitva tartsák.

Talán a legjobb hír, hogy az innovációt támogató pályázatok egy részét a korábban tervezettnél hamarabb szeretnék megnyitni. A júliusban vagy augusztusban megnyíló lehetőségek azonban kizárólag a legjobb innovációs elképzeléseket fogják támogatni, amelyeket megvalósíthatósági tanulmány szinten kell majd bemutatni. Fontos változás lesz, hogy az innovációs eszközbeszerzéseknél nem lehet a gép teljes értékét betenni az elszámolható költségek közé, csak azt az értékcsökkenést lehet elszámolni, amely a K+F projekt megvalósítási periódusára esik (ez az ilyen pályázatoknál jellemzően 2 év).

Nagyvállalatoknak, akik most nem indulhatnak, jön a beszállítói pályázat, amelyen valószínűleg csak akkor indulhatnak, ha már jelenleg is együttműködnek beszállítókkal. Integrátorként indulhatnak majd, és alapvetően azt kell vállalniuk, hogy a beszállítóik számát növelik, illetve, hogy a fejlesztés eredménye a kis- és középvállalkozásoknál, azaz a beszállítóknál csapódik majd le.

Magyar Pénzhíd Pályázatíró Kft.

Berecz Balázs, értékesítési igazgató

0630/329-1030