Miért használj fém helyett műanyagot?

A gyártási folyamatok során megkülönböztetünk úgynevezett fém alapanyagból készült applikációkat, és műanyagból készülteket. Valójában arról van szó, hogy vannak bizonyos eljárások, amelyekhez a fém passzol jobban, és olyanok, amelyekhez a műanyag. 

Amennyiben még nem foglalkoztál ezzel a témával, érdemes kicsit jobban belemélyedni. Például, a gépjárműiparban ma már számos alkatrészt helyettesítenek műanyaggal, sőt, egyre több iparág vonja be ezt az alapanyagot a gyártási munkálatokhoz. De nézzük, miért is?

A műanyag kevésbé drága. Általában minden esetre igaz, hogy a műanyag előállítása költséghatékonyabb, mint a fémé. Emellett a műanyag könnyebben is elérhető, mint a fém. 

A műanyag könnyebb. Az egyik legalapvetőbb oka a műanyag népszerűségének az, hogy súlyra könnyebb, mint a fém. Ez könnyebbé teszi az alapanyaggal való munkát, a szállítást, valamint a későbbi ki – és/vagy áthelyezést. Emellett, ha például az autógyártást nézzük, szintén elmondhatjuk, hogy számos előny származik abból, hogy a fém alkatrészeket műanyaggal helyettesítik. Például, alacsonyabb lesz a járművek fogyasztása is, és ezáltal pedig a fenntartási költség. 

A műanyag erősebb. Számos olyan eset van, ahol elmondhatjuk, hogy a műanyag alapanyag erősebb, mint a fém. Ezért ismerjük ki ismét például az autóipart: a járművek, főként a szállításra használtak, néha igen nagy terhelésnek, vagy nagyfokú ismétlődő mozgásnak vannak kitéve, is ilyenkor kiemelten fontos a nagyfokú stabilitás. 

A műanyabb nagyobb rugalmasságot biztosít a design területén. A műanyag számos olyan applikációt tesz pluszban lehetővé, amelyre a fém nem képes. Könnyen hajlíthatóak, vághatóak, fúrhatóak és marhatóak, emellett árban is olcsóbbak, mint a fém. 

A műanyag több választási lehetőséget biztosít. A műanyagok számos méretben, színben és vastagságban érhetőek el. Emellett rendkívül egyszerűen formázható, így kényelmes választés akkor, ha gyártáson törjük a fejünket. A fémről ez a fajta sokoldalúság nem mondható el. 

Az előállítási költségek olcsóbbak. A műanyag gyártási költsége általában alacsonyabb, mint a fémé.

Kérdésed van még a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!