Mi is pontosan az a műanyag habosítás?

A habosított anyagok könnyű, merev alapanyagok, amelyeket elsősorban a reklám-és dekorációs iparban használnak.

Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy különféle habosítási eljárások révén a műanyagba levegőt, vagy valamilyen gázt juttatnak, ezáltal buborékok keletkeznek benne, amelyek a megszilárdulás után is megmaradnak.
Gyakorlatilag egy sejtszerkezetű anyag jön létre, amelynek többféle struktúrája létezik. Az, hogy pontosan milyenféle is lesz az előállított habosított műanyag, nagymértékben függ a habosító anyag mennyiségétől, a műanyag milyenségétől, valamint az eljárás során alkalmazott hőmérsékleti és nyomás tényezőktől.

Zárt vagy nyitott szerkezet?

A habosított anyagok lehetnek zárt vagy nyitott szerkezetűek. Például a zárt szerkezetű habosított PVC kemény, a falakon nincsenek lyukak, nagyon merev struktúrával rendelkezik, rendkívül könnyű súlya van, és ellenáll a nedvességnek, bizonyos kémiai szereknek, emellett nagyon könnyű formázni és vágni. Thermoformázásra is alkalmas, kb. 65 celsius körül kezd el lágyulni.

A nyitott szerkeztű anyagok, mint ahogy a nevük is sejteti, lyukacsos szerkezetűek, kevesebb a sűrűségük, így rugalmasabbak is, mint a zárt szerkezetű habok, azonban kevésbé tartósak is. Gyakran használják őket szigetelőanyagként, ütéscsillapítóként vagy akár egészségügyi csomagolások elkészítéséhez . Külső megjelenésre inkább szivacsosnak mondhatnánk őket.

A habosított anyagokat falmerevségük, valamint sűrűségük alapján is csoportosíthatjuk.
A fal lehet kemény, azaz rendezett szerkezetű, vagy rugalmas, azaz lágyabb szerkezetű (sőt, egyes anyagok akár mindkettő tulajdonsággal is rendelkezhetnek). A PVC-ből például vannak kemény és lágy verziók is, de a lágyfalú anyagok közé tartozik a polietilén is.

A fentiek mellett beszélhetünk hőre lágyuló és hőre keményedő műanyag habokról is, a habosított PVC például az első csoportba tartozik.

A habosított PVC-k kiváló merevségű, sima felülettel rendelkező lemezek, amelyek kültéri felhasználásra is kiválóan alkalmasak. Ezek miatt rendkívül kedvelt a reklámiparban dolgozó szakemberek körében.

Kíváncsi vagy a nálunk elérhető habosított anyagokkal kapcsolatban? Vagy további kérdéseid lennének a témában?

Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésedre.