Mi a különbség az A-PET és a PET-G között?

A PET különböző származékai közötti különbségtétel néha elég komplikált, azonban ha valaki ezekkel az anyagokkal dolgozik, ennek az ismerete nagyon fontos. Vigyázzunk, az elnevezések néha félrevezetőek lehetnek! Például, amíg az A-PET a PET „csomagolási” fajtájához tartozik, a hasonló nevű PET-G nem ugyanehhez a családhoz sorolható. Ennek oka, hogy a PET-G egy bizonyos adalék hozzáadásával készül, amely plusz előnyökkel ruházza fel az anyagot.

Elsőként azonban kezdjük az A-PET-el. Mi is ez az anyag, és mire használhatjuk?

Az A-PET egyfajta PET származék – amikor a PET amorf állapotban kerül ömlesztésre, akkor beszélünk A-PET-ről (amorf polietilén-teraftalát). A műanyag készítőknek nagy figyelemmel kell kísérni az ömlesztés során az anyag állagát, mivel ha túl sokáig fűtik, veszélybe kerülhet a végtermék esztétikai megjelenése, valamint tartóssága – könnyen opálossá, valamint törékennyé válhat. Kiválóan alkalmazható reklámipari felhasználásokra, mivel könnyen formázható és ellenálló.

Mi a PET-G és van-e a két anyag között hasonlóság?

Attól függetlenül, hogy a nevük meglehetősen hasonlóan cseng, a PET-G összetételében nagyban különbözik az A-PET-től. Méghozzá azért, mert a PET-G glikolt tartalmaz. Beszéltünk az előbb arról, hogy az A-PET túlfűtése esetén a végtermék opálos, valamint törékeny lehet. Azonban, ha glikolt adunk hozzá, eltűnik ez a rizikó – gyakorlatilag törhetetlenné válik tőle, emellett megelőzi az anyag kikristályodását is. Emiatt kiválóan alkalmazható olyan végtermékek elkészítéséhez, ahol kiemelt szerepet kap az ütésállóság – erősségét a legbonyolultabb formázás után sem veszíti el.

Akkor tehát mikor érdemes PET-G-t és mikor A-PET-et választanunk?

Gyakorlatilag egyikről sem mondhatjuk el, hogy jobb a másiknál – mindkettőnek megvan a maga plusz pozitív tulajdonsága. Attól függetlenül, hogy az anyag előállítása, valamint összetevői között nagy különbségek vannak, sok esetben azonos a felhasználási módjuk. Vákuumformázás során például egyik sem igényel szárítást, így megkönnyítik ezt a fajta feldolgozást. Emellett mindkettő könnyen vágható és formázható, víz -és vegyi anyag taszító.

Mivel szintén mindkettő megfelel az FDA által támasztott követeléseknek (Food and Drug administration), kiválóan felhasználhatóak csomagolások, tárolók, valamint display-k előállításához. Amennyiben a magasabb ütésállóság fontos a végterméknél, a PET-G-t javasolt választanunk, amennyiben a valamivel kisebb ellenállás is megfelel – például display-k, tárolók, plakáttartók elkészítéséhez -, úgy kiválóan alkalmazható a pénztárca barátabb A-PET is.