Mi a különbség a polimer és a műanyag közt?

A polimer és műanyag közti különbséget nehéz meghatározni, mivel minden műanyag polimer, de nem minden polimer műanyag. Sok gyártó és kutató egyetért azzal, hogy a polimer önmagában nem felhasználható, és más anyagokkal kell kombinálni ahhoz, hogy használható termék készüljön belőle. Ennek ellenére mégis érdemes tudni, hogy a polimer és a műanyag két különálló anyag, habár az egyiknek szüksége van a másikra annak ellőállításához.

Polimer
A forgalmazók a polimert és a műanyagot egymás szinonimájaként használják, de tulajdonképpen nagyon kevés olyan termék van a piacon, amely tiszta polimer. A polimer egy monomerekből álló hosszú molekulalánc, amely lehet természetes vagy mesterséges alapú, ennél fogva a „polimer” kifejezést sok különböző dologra is használják. Természetes alapú polimer például a gyapjú, a proteinek és a DNS. Mesterséges polimert tartalmaz többek közt a bakelit, műselyem, szurok, sellak és azok a fanedvek, amelyekből latext gyártanak.

Műanyag
A műanyag egy olyan típusú szintetikus polimer, amelynek struktúrája egyenes – úgy néz ki, mint egy spagetti. A polimer lehet természetes alapú, de a műanyag teljesen szintetikus. Az angol „plastic” nevét a görög „plastikos” és „plastos” szóból kapta, ezeknek jelentése „formálható” és „formált”. A műanyag legjobban ismert formája a polietilén-tereftalát (PET), vinil, PVC, polipropilén és a polikarbonátok, mint például a biszfenol A, másnéven a BPA.

Polimer előnyei és hátrányai
Van olyan polimer termék, amelyet újra lehet hasznosítani, mást viszont nem lehet. A hőre lágyuló polimereket fel lehet melegíteni, és áformálhatóak. A hőre keményedő polimereket viszont nem lehet újra felmelegíteni vagy átformázni, tehát nem újrahasznosíthatók. A polimerek azonban sokkal flexibilisek, ha felhasználásról van szó: ruházat, textilek és műanyagtermékek alapanyagaként szolgálnak, és sokféle formába alakítható a szerkezetük: szál, lemez, fonal stb.

Műanyag előnyei és hátrányai
Mivel a műanyag részben polimer, ezért a két anyag tulajdonsága elég hasonló. Néhány műanyagot újra lehet hasznosítani, mást eközben viszont nem lehet. Bizonyos műanyagok hajlékonyak, és felhasználhatók textilek vagy ruházatok gyártásához, de vannak olyan műanyagok, amelyek sokkal előnyösebbek például dobozok vagy számítógépes egerek gyártásához. A polimerhez hasonlóan a műanyagok is sokféle módon felhasználhatók

Kérdésed van még a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!