Mi a különbség a polikarbonát és akril között?

Az akril és polikarbonát lemezek számos dologban különböznek egymástól, azonban gyakran hasonlitják össze őket, mivel kinézetükben nagyon hasonlóak.

Mindkettő anyagnak megvan a maga előnye és hátránya, például amíg az akril fényesebb, addig a polikarbonát nagyobb strapabi írással rendelkezik. Mindkét anyag jelentősen könnyebb súlyra, mint az üveg, gyakorlatilag fele olyan nehezek, emellett mindkettő könnyebben tisztítható, mint az üveg.

A lentiekben összeszedtük mindkét anyag előnyeit és hátrányait, és, hogy melyik applikációhoz melyiket ajánljuk.

Akril

Az akril számos márkanév alatt elérhető a piacon, mint plexi, akril, nálunk ValioGlass. A leggyakrabban azonban plexiként találkozhatunk vele.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy 17x ellenállóbb, mint az üveg, kevésbé drága, mint a polikarbonát, 92%-al jobb a fényáteresztése, mint az üvegnek, valamint kevésbé hajlamos sárgulásra napfény hatására.

Thermoformázható, ami azt jelenti, hogy 180 F-on már alakítható. Ellenáll a karcolásoknak, könnyen vágható, és hő hatására hajlítható. Fontos szempont, hogy környezetvédelmi szempontból is plusz előnyt jelent újrahasznosíthatósága.

Polikarbonát

A polikarbonát és akril között az egyik legnagyobb különbség az áruk. A polikarbonát átlagosan 75%-al drágább, mint a plexi.

Emellett 250x ellenállóbb, mint az üveg, és 30x erősebb, mint az akril. Fényáteresztése 88%, és ellenálló a különféle kémiai szerekkel szemben. Emellett hőkezelés nélkül is könnyedén hajlítható.

A két anyag fő tulajdonságainak áttekintése után nézzük meg, pontosan melyik anyagot hogyan állítják elő, és ez mennyiben befolyásolja azt, hogy milyen felhasználási célokra alkalmasak.

Mind a polikarbonát, mind pedig az akril polimer anyag. A polimerek különböző molekulákból összefonódó, hosszú láncolatot alkotó elemek. Mivel ez a bizonyos tulajdonság mindkét anyagra igaz, elmondhatjuk, hogy kinézetre a két lemez nagyon hasonló.

Azonban, a gyártási eljárás miatt, más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, sőt, mindkét anyag többféle változatban is elérhető. Van belőlük szinezett változat, átlátszó, opál, stb.

Felhasználásukat tekintve, az akrilt elsősorban bútorokhoz használják, vagy betűreklámokhoz, belső térelválasztókhoz, orvosi műszerekhez. A polikarbonátot kültéri célokra, például buszmegállók üvegezése, vagy különféle gépek és szerszámok üvegezése.

Szeretnél még többet megtudni ezekről az anyagokról? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!