Hőre keményedő vs. hőre lágyuló polimerek

A hőre lágyuló, valamint hőre keményedő polimerek különböző előállítási eljáráson esnek át; emiatt mindkettő anyag másféle módon viselkedik hő hatására, ez a legfontosabb tulajdonság, ami megkülönbözteti őket.

A hőre lágyuló polimerek magas hő hatására folyékony halmazállapotúvá válnak, ezáltal újra önthetővé, és újra-hasznosíthatóvá válnak. Gyakorlatilag, olyanok, mint a víz: alacsony hőmérsékleten szilárd halmazállapotúvá válnak, mint a jég, magason pedig folyékony halmazállapotúak lesznek. Olyannyira méghozzá, hogy fröccsöntés vagy öntés során teljes mértékben képesek felvenni az öntőforma, vagy szerszám alakját, újra és újra, különböző variációkban. Ilyen típusú anyag a PE, PC vagy PVC.

Ezek az anyagok általában nagyfokú ellenállással rendelkeznek, rugalmasak, nem gyűrődnek, de természetesen sokminden függ a gyanta típusától.

A hőre keményedő polimerek olyan szerkezettel rendelkeznek, amely nem teszi lehetővé az anyag elolvadását, és ezáltal az újra-formázását. Azaz, ha már egyszer megkötöttek, többet nem formázhatóak át – úgy viselkednek, mint például, a beton. Ebbe a csoportba tartozik a poliurethan, vagy a poliészter is.

Ezek az anyagok szoba hőmérsékleten általában folyékony halmazállapotúak, és éppen hő hatására válnak szilárdabb állapotúvá. Az olvadási pontjuk magasabb, mint a degradációs hőmérséklet, ellentétben a hőre lágyulú polimerekkel. Szintén képesek az öntőforma alakját felvenni, azonban az anyagban létrejött keresztkötéseknek köszönhetően, ahogy már említettük, nem képesek még egyszer folyékony halmazállapotba kerülni, és felvenni egy újabb forma alakját.

Ha tulajdonságait nézzük, elmondhatjuk, hogy nagyobb mértékben ellenállnak a kémiai szereknek és a hőnek, erősebb struktúrával rendelkeznek, amely nehezen formázható.

Méretét a keresztkötések sűrűsége határozza meg, míg a hőre lágyuló műanyagok esetében a moluekulák súlya.

Újra-hasznosíthatóság szempontjából a hőre keményedő típusok egyáltalán nem újra-hasznosíthatóak, amíg a hőre lágyúlak, amint már említettük, igen.

Szeretnél még többet megtudni a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!