Hogyan érdemes az akrilt tisztítanunk?

Számos módja van az akril tisztításának, és az, hogy melyiket is választjuk, nagyban függ a szennyeződés milyenségétől és mértékétől.

Amennyiben erősebb szennyeződésről van szó, összetettebb megoldást érdemes választanunk, és egy olyan polírozó termékcsaládot, amely biztosan segít a megfelelő tisztításban, anélkül, hogy bármiféle kár keletkezne az anyagban. Ilyen műanyag polírozó a Valio-Shine.

Nézzük végig, milyen szennyeződésnél mit is érdemes csinálnunk.

Egyszerűbb, könnyebben eltávolítható szennyeződés

Amennyiben ilyen esettel találkozunk, mindenképpen legyen nálunk egy mikroszálas törlőkendő és szappanos víz. Nedvesítsük be a törlőkendőt a szappanos vízzel, és simítsuk át a plexi egész felületét, anélkül, hogy nagy nyomást helyeznénk rá, mivel az karcokat eredményezhet a lemezen.

Ezután fogjunk egy száraz törlőkendőt, és töröljük át vele az egész felületet. Érdemes a lemezt áttörölni a Valio-Shine 1 polírozóval is, hogy valóban szép, fényes legyen, valamint, hogy védelmet kapjon.

Fontos, hogy tisztításhoz soha ne használjunk papír törlőkendőt, mivel megkarcolhatja a felületet. Kerüljük el az ammónia tartalmú szereket is, mivel ezek szintén károsítják a lemez felületét, és opálos megjelenést is adhatnak neki.

Mit tegyünk nagyobb szennyeződés esetén?

Figyeljünk oda, mert ezek a megoldások nagyobb szakértelmet igényelnek, így csak akkor kezdjünk hozzájuk, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, különben nagyobb kárt okozhatunk, mint előnyt.

A szennyeződés kaparása

Egy közönséges borotvapenge is nagy segítségünkre lehet abban, hogy a komolyabb szennyeződéseket eltávolítsuk. Figyeljünk arra, hogy sose karcoljuk meg a lemez felületét – ez elkerülhető, ha a pengét körülbelül 10 fokos szögben tartjuk. Ezzel a metódussal a végeket is formázhatjuk.

Lángpolírozás

A lángpolírozás enyhén csillogó felületet eredményez – a folyamatot kezdjük mindig a széleknél, 3-4 másodpercig tartva a lángot az adott területen. Figyeljünk arra, hogy ne tartsuk a polírozót túl közel a lemezhez, mivel megolvaszthatja azt. Amennyiben a lángot túl lassan vagy túl közel mozgatjuk a lemeznél, könnyen buborékok keletkezhetnek. Amennyiben mindent megfelelően csinálunk, a végek tiszták és fényesek lesznek.

Koronggal való polírozás

A koronggal való polírozás is segít abban, hogy ismét szép, tiszta lehessen a műanyag lemez, azonban itt is figyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl azt. Rögzítsük megfelelően a lemezt a polírozás során, hogy ne mozogjon a művelet elvégzése közben.

Mindegyik művelethez érdemes használni a már fent említett Valio-Shine műanyag polírozó családot, amely nemcsak segít a karcolások eltüntetésében, hanem védelmet is ad a lemeznek.