Habosított PVC és HIPS – melyiket mikor érdemes használnunk?

Bizonyára sokat találkoztál már munkád során ezzel a két anyaggal, most nézzük meg kicsit részletesebben is, hogy mik ennek a két anyagnak azok a tulajdonságaik, amelyekért érdemes őket választanunk munkánkhoz.

Kezdjük a habosított PVC-vel:

A habosított PVC egy olyan könnyű és merev anyag, amelyet elsősorban a reklámiparban használnak display-k és különböző reklámok alapanyagaként. Kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és felhasználható kültéren is, mivel ellenáll az esőnek, napsugárzásnak és a szélnek.

Ez a nagyon könnyű anyag (súlya feleannyi, mint a kemény PVC-nek) nemcsak az időjárás viszontagságainak, hanem sok kémiai hatásnak is ellenáll. Ebből láthatjuk, hogy egy valóban ellenálló, számos felhasználási célra alkalmas anyagról van szó.

A PVC – anyagánál fogva – nem bomlik le a természetben, mivel a benne lővő olaj és a klorid nem nevezhető kifejezetten „zöld” összetevőknek. Emellett nem biodegradálható vagy degradálható, évtizedek múlva is megtartják alakjukat, és az a lebomlás, amely hosszú idő után tapasztalható, gyakorlatilag csak kisebb darabokra való szétesés.

Ezek a tulajdonságok környezetvédelmi szempontból nem túl előnyösek, azonban mégis használhatjuk környezetbarát módon: ennek oka, hogy újra fel lehet használni, akár regranulált formában, akár tisztítás után, tábla formátumban is. Emiatt a tulajdonsága miatt érdemesebb a valóban jó minőségű lemezeket választani, olyanokat, amik UV stabilizáltak, merevek és nem törnek.

A granulátum, amelyből a lemezt gyártják, alapból sárgás színű, ezért fehér színezéket adagolnak a lemezekhez azért, hogy végleges színüket elnyerjék. Ez a színező anyag kapja az UV stabilizátort is, hogy ne sárguljon meg a kihelyezett tábla a napfény hatására.

Mire használható a habosított PVC?

Minden olyan felhasználásra alkalmas, ahol nem szükséges az, hogy átvilágítható legyen a reklám. Ugyanúgy lehet fúrni, formázni, mint a HIPS lemezt, azonban a kihelyezésnél figyelembe kell venni károsanyag kibocsátását, ezért nem érintkezhet élelmiszerrel, sőt, mivel -18 Celsius fokon is megmarad ez a tulajdonsága, mélyhűtőkamrákba, mélyhűtő ládákba sem kerülhet. Pontosan ezért leginkább csak kültéri táblákhoz ajánljuk.

A jó minőségű HPVC lemezeket lehet vákuumformázásra is használni, hiszen zártcellás szerkezetűek, ami azt jelenti, hogy nem engedik át a levegőt. A kimagasló vegyszerállósága miatt is igen jól használható olyan helyeken, ahol steril környezetet kell biztosítani.

Látható, hogy a habosított PVC egy kiválóan használható anyag, azonban sok felől vitatott a környezetre gyakorolt, már említett negatív hatása.

Ezért figyeljünk arra, hogy valóban a megfelelő minőségű lemezt válasszuk. A HPVC merevségének egy részét a CaCO3 adalék adja, amely a kalcium-karbonát, vagyis mészkő. Ha egy jó minőségű lemezt nézünk, ebből az adalékból elhanyagolható mennyiséget találunk.

A takarékosság jegyében kezdték gyártani a könnyített HPVC lemezeket, viszont ezek merevsége már nem olyan, mint amilyet elvárt a piac. Ezért több CaCO3 került beléjük, ami miatt ezek a lemezek törékenyebbek. Fontos, hogy az olcsóság nem mindegy – hiszen az a termék, amit előállítunk és átadunk vásárlóinknak, egyben minket is minősít.

Mi is pontosan a HIPS lemez?

A sima polisztirol nagyon törékeny lemez, és azért, hogy ezt a tulajdonságát kiküszöböljék, butadén gumit adagolnak a hozzá, így létrehozva a ‘High-impact polystyrene” (emelt ütésállóságú) műanyagot, a HIPS-t. Egyetlen rossz tulajdonsága, hogy a butadén gumi hozzáadása után már nem lehet belőle víztiszta lemezt előállítani. Nagyon fontos, hogy a HIPS – szemben a habosított PVC-vel – nem UV álló, ezért kültéri felhasználásra nem javasoljuk.

A HIPS, vagyis az emelt ütésállóságú polisztirol lemez, környezetvédelmi szempontból előnyösebb, mint a PVC. A környezetvédők szerint a HIPS azért természetbarát anyag, mert lebomlik, ha kidobjuk a szemétbe, ez a lebomlás azonban évszázadokig is eltarthat, és az újra-gyártáshoz rengeteg energia szükséges, a kőolaj felhozatalától kezdve a síklemez legyártásáig.  Fontos szempont azonban, hogy akár táblában is újrahasznosítható, némi tisztítás után.

Mi az, ami még is amellett szól, hogy használjunk HIPS lemezeket?

A HIPS lemez használata mellet szól például a felületének a simasága. Ez nyomtatásnál – legyen az szita, vagy digitális – előnyt jelenthet, leginkább akkor, ha a fényes felületére visszük fel a festéket.

Vannak bizonyos termékek pl. az élelmiszeriparban, ahol a PVC nem használható a már említett vegyszerkibocsátása miatt, míg a HIPS igen. A feldolgozás során a termoformázása is egyszerűbbnek tűnik (nagy figyelemmel és gyakorlattal azonban a HPVC is tökéletesen formázható).

Tartósságban a HIPS nem veszi fel a versenyt a HPVC lemezzel. Mivel a HIPS nem UV álló anyag, ezért inkább a beltéri használata javasolt, hiszen kültéren hamar elveszti szép színeit, és kb. 6-8 hónap után rideg és törékeny lesz. Ezután viszont már nem lehet re-granulálni, tehát újra kell gyártani. Ez az indok, ami miatt a HIPS lemezt csak beltéri használatra, vagy csomagolásra ajánljuk.

Kíváncsi vagy többre is? Akkor nézz szét műanyag termékeink között!