Az újrahasznosítás miért csak egy pszeudo megoldás?

Amióta csak megjelent a műanyag a Földön, azóta jelent mindennapos problémát a belőle keletkező hulladék sorsa. Mindannyian tudjuk, hogy a műanyag hulladék szennyezi a Földünket, az élőlényeket, és így minket is.

Az emberek többsége azt hiszi, hogy az újrahasznosítás megoldja ezt a problémát, holott ez közel sincsen ma még így. Csak 2015-ben 448 millió műanyagot állítottak elő, és ennek 40%-ból egyszer-használatos műanyag termékek készültek.

Azt is fontos tudnunk, hogy 2018-ig a világon lévő összes műanyagnak csupán csak 1/5-e került újrahasznosítási procedúra alá. Ez alapján 2050-re több műanyag hulladék lehet az óceánokban, mint élőlény.

Emellett kimutatott tény, hogy az óceánokba kerülő műanyag bizonyos része (mikroműanyagok) bejut a vízben élő állatok szervezetébe, ezáltal pedig, a tápláléklánc részeként, az emberébe is.

Ezen anyagok szervezetünkre gyakorolt hatása még nem ismert, azonban azt már tudjuk, hogy például a műanyagból keletkező káros anyagok a klímát is kedvezőtlenül befolyásolják (a metán és etilén kibocsátásban ugyanis jelentős szerepük van).

A műanyagok termelése pedig folyamatosan növekszik – a Föld olaj készletének 8%-a műanyag előállítására megy el. Ez az arány 2050-re 20% is lehet.

Az újrahasznosítás, mint pszeudo megoldás

A műanyag hulladék hatalmas felhalmozódásának problémájára mindenki egy megoldással áll elő, ez pedig a műanyag-újrahasznosítás. Ez azonban sajnos nem jelent tartós, hosszútávú megoldást egyenlőre, mivel drága, és nem csökkenti jelentős mértékben a műanyag hulladék jelenlétét a Földünkön.

Emellett nem lehet a műanyagot folyamatosan újrahasznosítani. A műanyagok polimerek hosszú láncolataiból állnak, és minden újra-hasznosításkor ez a lánc rövidebb lesz.

Mindezek ismeretében, mi lehet a megoldás?

Kezdjük a legkisebb dologgal, amit tehetünk; méghozzá azzal, hogy mi magunk környezettudatosan vásárolunk termékeket. Emellett bármilyen mikro szinten is, mindenképpen ösztönöznünk kell a műanyag újrafelhasználás lehetőségének megvitatását.

Vannak már olyan műanyag termékeket forgalmazó cégek, amelyekhez a használt műanyag termék visszavihető, és azt tovább hasznosítják, ameddig csak lehetséges.

Vannak egyes iparágak, ahol biopolimereket állítanak elő, vagy kémiailag újrahasznosítják a le nem bomló műanyagokat, teljesen új anyagot állítva elő ezáltal. Van olyan cég is, amely teljes mértékben komposztálható és újrahasznosítható poharakat állít elő cellulózból, burgonya és kukorica keményítőből. Ezek a fajta multi felhasználású, újrahasznosított anyagok már sokat segítenek a szennyezettség problémájának javításán.

Emellett létezik az úgynevezett Break Free From Plastic kampány, amely az egyszer-használatos műanyagok használatának teljes visszaszorítására törekszik.

Vannak olyan települések is a világon, ahol kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság oktatására annak érdekében, hogy ők maguk is környezettudatos módon vásároljanak különféle műanyag csomagolású termékeket.

Végeredményben, amire szükség van: egy összefogó tervezet a kormányzatok, különféle iparágak, cégek és tudományos szervezetek számára annak érdekében, hogy drasztikusan csökkenthessük világunkban a műanyag szennyeződés mértékét.