Az akril és a víztiszta műanyagok

Amikor víztiszta műanyag lemezt keresünk, általában az első lehetőség, ami eszünkbe jut az nem más, mint az akril. Majd alaposabb kutatás után számos olyan műanyag is szembe jön, amellyel – ha nincs tapasztalatunk – nagy eséllyel nem is találkoztunk.

Sokszor olyan kérdések is felmerülnek, hogy az akril gyakorlatilag üveg? Van különbség az akril és a műanyagok között?

Az akril műanyag, azonban nem minden műanyag akril. Az akril polimetil metakrilát, ami a leggyakrabban használt műanyag típus.

Az akril, mint azt már említettük, számtalan márkanév alatt létezik, mint plexiüveg, Altuglass vagy nálunk ValioGlass.

Az akrilnak van fröccsöntött változata, amely révén számtalan átlátszó tárgyat készíthetünk. Sokszor az akrult az üveg helyettesítésére használják. A polisztirénnel ellentétben az akril nem hajlamos az elszíneződésre, valamint az opálosodásra. Sokkal erősebb, mint az üveg, ezért használják előszeretettel annak helyettesítésére.

Acrylic Bakery Display Case

Az akrilt gyakran használják diplay alapanyagként is kifogástalan megjelenése és strapabírósága miatt.

Ahogy már arról korábban szó esett, az akril helyettesíthetjük polikarbonáttal is akkor, ha extrém nagyfokú ellenállást szeretnénk elérni. Sokan a polikarbonátot az üveg „törthetetlen” változataként tartják számon, holott ez nem igaz, de tény, hogy sokkal erősebb, még az akrilnál is. Azonban azt tudni kell róla, hogy az akrillal ellentétben, hajlamos az elsárgásodásra.

Kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy melyik műanyagot válaszd munkádhoz? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!