A thermoformázás alapjai

A thermoformázás, ha nagyon leegyszerűsítjük, egy olyan műanyagfeldolgozási folyamat, amely során műanyag lemezeket melegítés révén 3 dimenziós alakzatba formálunk, és egy használható készterméket állítunk elő belőle. A leggyakrabban PMMA-at, PVC-t, valamint HIPS-et használunk erre a feldolgozási módszerre. Nézzük csak meg, milyen lépéseket is takar pontosan ez a folyamat?

Dizájn

Az első lépés az, hogy kitaláljuk és pontosan megtervezzük az elkészíteni kívánt modell dizájnját. A thermoformázott darabok általában egy-egy nagyobb termék kisebb részeit jelentik, úgy mint borítás, vagy díszítés, esetleg védőburkolat. A thermoformázandó modelleket általában valamely CAD program segítségével rajzolják meg, a legnagyobb részletességgel.

Anyagválasztás

Miután a dizájn megvan, a következő lépés a megfelelő alapanyag kiválasztása. A leggyakrabban ABS-t használnak thermoformázásra, de számtalan olyan egyéb opció van – pl. plexi – , amely megfelel a thermofomázás kritériumainak. Mindez függ az elkészíteni kívánt termék színétől, funkciójától stb.

Minden műanyag más tulajdonsággal rendelkezik, így választáskor mindenképpen érdemes szakértővel is egyeztetni.

Szerszám

A következő lépés a megfelelő szerszám elkészítése. Általában ezek a szerszámok alumíniumból készülne. Ők adják azt a formát, amelyet a műanyagnak fel kell vennie melegítés során. Természetesen itt is beszélhetünk számtalan olyan megoldásról, amely csökkentheti a szerszám előállítási költséget.

Thermoformázás

Amikor a megfelelő alapanyag ki lett választva, és a szerszám is elkészült, megkezdhetjük magát a feldolgozást. Elsőként is a műanyaglemezt kell felmelegítenünk megfelelő hőmérsékletre, majd utána a a megfelelő vákuumnyomás, légnyomás, vagy a kettő együttes alkalmazásával ráformázzuk a szerszámra. Amikorra az anyag kihűl, már semmilyen feszültség nem marad benne.

Egyéb feldolgozási módok

Vannak olyan anyagok, amelyekkel thermoformázás után még tovább dolgoznak, annak függvényében, hogy milyen végső dizájn a cél, például kimarnak egy-egy részt a thermoformázott darabból.

További kérdésed van a feldolgozással kapcsolatban? Vagy érdekelne, melyik alapanyagok alkalmasak a fenti eljárásra? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!