A műanyag kiválasztás alapjai feldolgozáshoz II.

Amikor keressük a megfelelő műanyagot, szembesülünk azzal, hogy rengeteg féle anyag közül tudunk választani. Magasabb ellenállású, olcsóbb és kevésbé ellenálló, Uv álló, csak beltérre használható stb. Annak megfejtése, hogy melyik is a megfelelő számunkra, sokszor kihívás lehet.

A legutóbbi anyagunkban a műanyagok kémiai szerekkel szembeni ellenállásáról írtunk, most az UV sugaraknak való ellenállásuk megvizsgálásán keresztül segítünk a döntésben.

Műanyagok közül is beszélhetünk kültérre és beltérre használható anyagokról, az utóbbiak értelemszerűen azok, amelyeknek ellenállóbbnak kell lenniük a különböző környezeti hatásokkal szemben, úgy, mint nedvesség, napsugárzás stb.

Az UV álló műanyagokat tipikusan kültéren hasznosítjuk, hiszen ott vannak kitéve a leginkább a különféle környezeti hatásoknak, amelyek közül az egyik legkárosítóbb az UV sugárzás. Nem megfelelő védelem esetén a lemez elszíneződik, eltörik, nagyon gyorsan „elöregedik”. A különféle színezések miatt ma már a legtöbb műanyag rendelkezik valamiféle ellenállással az UV sugarak tekintetében, de sokszor közel sem olyan mértékben, mint amilyenre szükségünk lenne. Így a választás előtt mindenképpen érdemes megvizsgálnunk azt, hogy pontosan milyen helyen, mennyi ideig lesz az adott lemez kitéve.

Általában, amennyiben egy műanyag lemez megfelelő UV védelemmel rendelkezik, akár 10-15 évig is ellenáll a külső hatásoknak – de természetesen az sem mindegy, hogy milyen terméket készítünk belőle.

Rendkívül széles körben és kültérre jól felhasználható anyagok az UV védelemmel ellátott öntött PMMA (plexi) és extrudált PPMA, PET-G és polikarbonát.

Mindegyik jó választás lehet, mivel ellenállásuk a környezeti hatásokkal szemben magas, könnyű megmunkálásuk miatt pedig gyors megoldást jelenthetnek a legtöbb célra.

Bővebb információért vegye fel velünk a kapcsolatot.